Hater lekser, elsker kunnskap

Onsdag, 17. oktober arrangerte Rød Ungdom landsdekkende streik mot lekser. Årsaken til at vi streiker mot lekser er fordi vi ønsker en skole uten lekser der arbeidet skjer på skolen og ikke hjemme. Lekser gir liten læringseffekt og stjeler fritida til foreldre og elever.

I sammenheng med dette arrangerte vi i Bergen RU en lokal leksestreik for bergensungdommen, der det rapporteres at rundt 120 elever deltok. På denne demonstrasjonen holdt Bergen RUs egne Tora Kristiane Finne innledning, som du finner her:

Hei alle sammen! Veldig kult å se at så mange har stilt opp.

Eg kan begynne med å introdusere meg sjøl. Eg heter Tora Kristiane Finne, eg e medlem av Rød Ungdom i Bergen, og eg skal snakke litt om leksefri skole.

Det finnes både dårlige og gode grunner til å være for leksefri skole. Den dårligste grunnen til å være mot lekser, e at lekser er kjedelig. Det finnes ting som e kjedelig, men som må gjøres likevel. Lekser e ikje blant de. For der finnes også så mange gode grunner til å være for leksefri skole.

Den første gode grunnen e at det skal være din egen innsats og kor god skolen din e, som avgjør kordan du gjør det på skolen, og ikje kem foreldrene dine er.

I dag har vi en skole der karakterer går i arv. Elever med foreldre som har høy utdanning og høy lønn har i snitt én karakter bedre i alle fag, enn de elevene som ikje har det. Det betyr at de har mye større sjanse til å lykkes på skolen enn resten. En av grunnene til det e lekser. Det e helt logisk: Når du tar med deg skolearbeidet hjem, e det noen som kan få mye hjelp, mens andre får lite hjelp. Då er det klart at forskjellene øker. Dette er ikje bare logisk for oss, forskningen viser også akkurat dette. Det synes vi i Rød Ungdom e urettferdig.

Den andre gode grunnen til å ville fjerne lekser e at det gir lite læring. Forskning viser at mange elever ikje får noen ting ut av leksene. Likevel tvinger man alle elevene til å gjøre lekser, sjøl om det kun fungerer for noen få. Det synes vi blir helt feil.

Så er det noen som sier at lekser gir læring så lenge man gidder å gjøre de, og at det er latskap å kreve leksefri skole. Men mange av de som jobber aller hardest i dagens skole, og bruker mest tid på skolearbeidet, får og dårligst resultater. Det e elever som vil gjøre det bra på skolen, står på og prøver å gjøre leksene, men blir sittende fast uten å få den hjelpen de trenger hjemme. Dette er elever som dropper fotballtreninger og bursdager til fordel for skolearbeid, men som ikje får nokke igjen for det, fordi lekseskolen ikje passer for de. De e de ufortjente taperne i dagens skole.

Den tredje gode grunnen til å være for leksefri skole, e at også barn og ungdom har rett på fritid. Det har voksne hatt helt siden 8-timersdagen ble innført for over 90 år siden. Likevel har ikje elevene den samme rettigheten. Det synes vi i Rød Ungdom og Rødt e på tide at de får.

Grunnen til at Rød Ungdom mener det e urettferdig med lekser e fordi skolen e laget for eliten, og det rammer arbeiderbarn hardere enn andre. Skolen reproduserer sosiale forskjeller, og reproduserer klasseskiller i samfunnet. Hvis du ikje lykkes i skolesystemet, e sjansen stor for at du får problemer med å skaffe deg jobb senere i livet. Vi vil ha en skole for alle.

Vi kan ikje løse alle verdens problemer ved å fjerne lekser. Klasseskillene finnes ikje bare på skolen, men nesten overalt i samfunnet. Men leksefri skole e viktig for å reprodusere klasser i et samfunn, derfor mener vi at det burde fjernes. Samtidig mener vi at det ikje er sånn at man ved å ta bort lekser automatisk visker bort skillene mellom klasser.

Rød Ungdom vil altså ha mindre lekser, og mer læring, men det betyr ikje at vi vil ha lenger skoledag. Det er jo ikje sånn at en dårlig film blir bedre om den varer en time til. Derfor vil vi bytte ut leksene med mer kvalitet på skolen. Vi vil heller satse på flere lærere, og ikje minst, på å gi de tid til å gjøre jobben sin. I dag e det sånn at fire av ti, altså førti prosent lærere mener at de ikje har nok tid til å gjøre jobben på en skikkelig måte. En av grunnene til det er at de må bruke så mye tid på testing og rapportering, at det ikje e nok tid til å følge opp elevene. Derfor vil Rød Ungdom ha mindre rapportering i skolen, så lærerne kan bruke mer tid på læring og mindre på byråkrati.

Rød Ungdom har tidligere foreslått prøveprosjekter med leksefri skole mange steder, blant annet i Oslo og Tromsø. Dessverre blir vi stemt ned av de andre partiene. Derfor har vi denne uken samlet skoleelever over hele landet til nasjonal leksestreik, for å vise at Rød Ungdom ikje e aleine om å ville ha leksefri skole. Vi har titusenvis i ryggen. Elever, lærere, foreldre, skoleforskere og til og med rektorer ønsker seg leksefri skole.

I løpet av 13 år på skole gjør elevene minst 2300 timer lekser. Det e ganske mange tusen timer tapt, som man kunne brukt på andre ting. Det er tid for forandring! Lekseskolen e gammeldags og ineffektiv: Fremtidens skole e leksefri! Takk for meg.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s