Gi oss bøkene tilbake!

Rød Ungdom aksjonerte mot fylkestinget for å få skolebøkene våre tilbake. Som sparetiltak har nemlig fylkeskommunen i Hordaland bestemt seg får å fjerne bøkene i flere fag for å erstatte de med det digitale læremiddelet NDLA (Nasjonal Digital Læringsarena). NDLA er et dårlig alternativ til ordningen med gratis skolebøker.

 

Ikke bare er det vanskelig å konsentrere seg når man leser på data, men det er også skadelig for øynene å lese på skjerm over lengre tid. Dessuten leser man 25 % saktere. Man opplever også  at elever med ressurssterke foreldre kjøper skolebøkene privat fordi NDLA er så dårlig. Dette øker forskjellen blant elever fra forskjellige sosialeklasser.

Utdanningsforbundet har og samlet en del stoff fra skolene i Hordaland. Informasjonen de hentet inn var blant annet:

 • Lærere som bruker NDLA i naturfag forteller at de heller kopierer opp hele kapitler fra lærebøker fordi NDLA fungerer for dårlig
 • Et betydelig lavere karaktersnitt på første naturfagprøve enn normalt, har fått lærere til å vrake NDLA.
 • Sandsli videregående skole kjøper lærebøker i alle de fagene hvor de begynte skoleåret med kun NDLA
 • Stord videregående skole hadde pålegg om bruk av kun NDLA i naturfag. Nå kjøper de lærebøker til alle.
 • Bergen Handelsgymnasium hadde i utgangspunktet bestemt seg for å prøve NDLA i flere fag. Nå er bøker kjøpt inn som supplement i stort sett alle fag.

I forslaget til budsjett for 2010 er bevilgningene til læremidler redusert med 3,6 millioner kroner. Rødt og RU vil opprettholde ordningen med gratis lærebøker og mener at digitale læremidler skal være et supplement til bøkene. Rød Ungdom ser positivt på teknologiske framskritt og digiatlisering i skolen, men digitale læremidler må brukes som et verktøy for å lære bedre, og ikke som et sparetiltak.

Nå er det på tide at politikkerne hører på alle elevene, lærerne, foreldrene og foreningene som er mot at fylkeskommunen skal spare penger på ungdoms utdanning!

I etterkant stilte Rødts Dijana Milicevic Saga et forslag i fylkestinget, angående digitale læremidler. Forslaget lyder slik:

«Hordaland fylkesting vil ikke bruke digitalisering i den videregående skolen som et sparetiltak. Overgang til digitale læremidler skal skje ut fra pedagogiske vurderinger. Skolenes frihet i valg av læremidler skal ivaretas.»

Forslaget ble deretter stemt over, og samtlige partier stemte for at forslaget skal oversendes til Opplærings- og helseutvalget. Her skal forslaget diskuteres og behandles. Vi kommer selvfølgelig til å oppdatere bloggen når vi hører noe mer om hva som skjer i saken.


Advertisements

4 thoughts on “Gi oss bøkene tilbake!

 1. Å redusere bruk av papir er nå et sparetiltak? Dette er jo RU i et nøtteskall.
  «Nææ, fuck naturen. Det er nok av natur i norge lizm. VI ER SÅ GODE PÅ SÅNN POLITIKK OG sÅNN, OG DERFOR HENGER VI OPP PLAKATER SLIK AT FOLK VET DET LIZM!»

  «RU, flipped off nature since 1963.»

 2. RU-aksjonen før fylkestingsmøtet starta idag hadde sin verknad!
  Raudt sitt forslag vart fremma av vår gruppeleiar Dijana Milicevic Saga. Det lyder slik: Hordaland fylkesting vil ikke bruke digitalisering i den videregående skolen som et sparetiltak. Overgang til digitale læremidler skal skje ut fra pedagogiske vurderinger. Skolenes frihet i valg av læremidler skal ivaretas.

  Dette forslaget vart til slutt samrøystes oversendt til Opplærings- og helseutvalet til vidare diskusjon. Utvalet har sitt neste møte den 26.januar. Her er Raudt representert med Even O. Sørland.

 3. Vi i Bergen RU kan ikke huske å ha sagt noen av tingene du siterer over, og det er klart vi skal ta vare på norsk natur.

  Når elever i den videregående skolen får bøker, så leverer de de inn igjen på slutten av året, og bøkene blir brukt igjen av neste elevkull. Gratis skolebøker er med andre ord ikke snakk om en papirmølle.

  Dessuten mener vi heller ikke at miljøkampen står på verken sakspapirer, plakater eller lærebøker. Om vi skal stanse globaloppvarming må vi ta de store miljøsynderne, som for eksempel oljeindustrien. Vi må satse på fornybar energi, industrikraft og kollektive løsninger på transport.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s