Aksjon for boikott av Veolia

Aktivister fra Bergen Rød Ungdom og Palestinakomiteen aksjonerte mot fylkestingsmøtet onsdag 19. mars. Bakgrunnen var at representantene skulle stemme over et forslag fra Rødt om at selskaper som handler i strid med folkeretten ikke skal kunne drive tjenester i Hordaland. Dette ville blant annet ha rammet Veolia:

———————————————–

I det okkuperte Øst-Jerusalem bygger Veolia en moderne bybane for Israel – Jerusalem Light Rail – et apartheid transportsystem, som skal ligge over bakken, og dermed forsterkes annektering av palestinsk land. Den aksellererer den etniske rensinga av Jerusalem og styrker den israelske koloniseringa gjennom bosettingene.

Bygging av nye strukturer på okkupert område er ulovlig, ifølge FN-resolusjon 465 fra 1980. FNs sikkerhetsråd har stadfestet dette flere ganger.

Protestene mot Veolias bidrag til Israels folkerettstridige virksomhet i okkupert Palestina vokser, både i Norge og internasjonalt. I januar i år fikk ikke bedriften fornyet sin avtale om å kjøre Stockholms T-bane. Og i Oslo kan det gå mot utelukkelse av Veolia fra kommunale oppdrag.

Palestina ber verdenssamfunnet om å reagere. Et nettverk av 17 palestinske menneskerettsorganisasjoner lanserte 21. juni 2008 en kampanje for å mobilisere det internasjonale samfunnet for å få en slutt på fordrivinga av palestinere fra Jerusalem, The Boycott, Divestment & Sanctions Campaign National Committee (BNC). På sine nettsider skriver de:

    ”Menneskerettsorganisasjoner i Palestina ber om svartelisting av virksomheter som understøtter okkupasjonen av Jerusalem. Vi ber derfor aktivister og solidaritetsarbeidere over hele verden å granske selskaper i deres respektive hjemland for å svarteliste dem hvis de bedriver folkerettsstridig virksomhet”.


Veolia står på toppen av denne lista.

Veolia er ett av fire leverandører som har levert tilbud på drift av Bybanen. Fylkestinget bør ta FN alvorlig og ikke inngå kontrakt med Veolia. Alternativet er å la fylket fortsette handel med et konsern som arbeider for en okkupasjonsmakt i strid med FN-vedtak.

Et nøytralt ikke-standpunkt finnes ikke i denne saken.
—————————————–

Forslaget falt da bare SV støttet representanten fra Rødt sitt forslag.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s