Lenge leve oktoberrevolusjonen!

Vær obs på at informasjonen i denne teksten ikke nødvendigvis stemmer overens med meningene til dagens Bergen RU. Denne teksten ble skrevet for 5 år siden av medlemmer som ikke har vært aktive i lokallaget på lenge. Vi har valgt å holde teksten offentlig grunnet dets popularitet, og fordi vi ser på det som en del av lokallagets historie

Vi har val I dag er det 90 år siden den russiske Oktoberrevolusjonen, da kommunistene grep makten i Russland og opprettet verdens første sosialistiske arbeiderstat. Oktoberrevolusjonen styrtet den liberale provisoriske regjeringen i Russland, og ga makten til sovjetene (arbeiderrådene). Oktoberrevolusjonen fant sted 25 oktober 1917 etter gammel russisk tidsregning, 7 november etter den gregorianske kalender, som bolsjevikene innførte som en del av moderniseringen av Russland. Oktoberrevolusjonen førte til opprettelsen av Sovjetunionen.

Maktovertakelsen skjedde nesten uten motstand, da få ville forsvare den handlingslammede provisoriske regjeringen. Oktoberrevolusjonen ble fulgt av en blodig krig mellom sovjetene og den røde armeen og de hvite styrkene; tsaristiske generaler og tropper fra bl. a. Storbritannia, USA, Frankrike og Japan.

Oktoberrevolusjonen beviste at det kapitalistiske systemet er dømt til å feile. Den har vist arbeidklassen med allierte over hele verden at et annet samfunn er mulig, men også at en revolusjon tar tid og at den kan styrtes av både indre og ytre krefter. Kapitalistene frykter Oktober og av denne grunn setter de inn alle sine midler for å svartemale verdens første arbeiderstat. Det er viktig at arbeiderklassen ikke lar seg lure av den borgelige historieskrivingen. Lenge leve Oktober!

Les mer:

Wikipedia om den russiske revolusjonen
http://nn.wikipedia.org/wiki/Den_russiske_revolusjonen
http://no.wikipedia.org/wiki/Den_russiske_revolusjon

engelsk: marxists.org
http://www.marxists.org/history/ussr/events/revolution/index.htm

Historikeren Moshe Lewin i Le Monde Diplomatique (på norsk)
http://www.lmd.no/index.php?article=10566

Oktoberrevolusjonen i historisk perspektiv av Ivar Digernes (1957)
http://www.geocities.com/tapnkpmn/tekstarkiv/ivardomoktrev.html

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s